Міносвіти хоче залишити в шкільній програмі Гоголя, Булгакова, Ільфа й Петрова

Украина

Міністерство освіти та науки хоче залишити у програмі зарубіжної літератури письменників, чия творчість чи біографія тісно пов’язані з Україною. Про це повідомив керівник Управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко в ефірі національного телемарафону у четвер, 4 серпня.

«Концептуально ухвалено рішення, що письменники, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов’язана з Україною, тобто або вони народилися в Україні, або тривалий час жили в Україні, або відображали у своїх творах українську тематику – їх творчість буде залишатися у навчальних програмах. Це, наприклад, Микола Гоголь. Це, фактично, наш український письменник, який дуже багато зробив для української культури. Або Володимир Короленко. Також вивчатиметься твір Михайла Булгакова «Собаче серце». У програмі залишиться вивчення твору Анатолія Кузнєцова «Бабин Яр», бо це знаковий твір, документальний, пов’язаний тісно із трагічною подією на території України. Такий твір як «12 стільців» Ільфа та Петрова, він також вивчатиметься у шкільній програмі», – пояснив він.

На заміну російських письменників у програму включать більше європейських, американських та азійських.

“Дуже великої кількості нових творів, які включені в програму, не буде. Якщо раніше деякі твори вивчалися для додаткового читання, тобто діти якщо хотіли , то читали їх, то деякі з них переведені в текстуальне вивчення. Тобто масового включення творів не буде, кістяк програми залишається так як є… Наприклад, якщо говорити зовсім про нове, то Йозеф Рот, австрійський письменник, він теж буде вивчатися в курсі шкільної зарубіжної літератури. Дуже багато письменників, які творили на європейському, американському та азійському континентах тепер вивчатимуться в курсі шкільної зарубіжної літератури”, — додав Кононенко.

Нова шкільна програма діятиме з 1 вересня. Кононенко додав, що протягом літа в МОН працювала робоча група щодо оновлення деяких навчальних програм із деяких шкільних предметів. Зокрема, йдеться про історію України, всесвітню історію, зарубіжну літературу, географію, захист України, та ще деякі предмети.

«Зараз підготовлено спільний проект наказу міністерства про затвердження всіх змін до всіх навчальних програм. Ми очікуємо, що найближчим часом його буде підписано, і таким чином з 1 вересня нового навчального року діти навчатимуться за новими програмами», – додав представник МОН.

Нагадаємо, ще у травні стало відомо, що через повномасштабну війну з Росією до програм деяких предметів в українських школах буде внесено зміни.

Джерело: “Слово і діло”.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.