Звинувачення у корупції в порту Південний: ексзаступнику міністра призначили заставу

Украина

Суд обрав запобіжний захід колишньому першому заступнику міністра інфраструктури. Про це повідомляє Центр публічних розслідувань з посиланням на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. 4 квітня за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід колишньому першому заступнику міністра інфраструктури України, який разом з колишнім міністром підозрюється у зловживанні владою та службовим становищем, які завдали державі понад 30 млн дол. США збитків.

З матеріалів справи випливає, що йдеться про ексміністра Андрія Пивоварського та його першого заступника Володимира Шульмейстера, які обіймали ці посади у 2015 році. Суд частково задовольнив клопотання та застосував до Шульмейстера запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 4 млн гривень. Підозрюваний не пізніше п’яти днів з дня обрання запобіжного заходу зобов’язаний внести кошти на відповідний рахунок ВАКС.

Також на підозрюваного покладено такі обов’язки:

  • прибувати за першою вимогою до детектива, прокурора та суду;
  • повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та роботи, виїзд закордон;
  • утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним у справі та свідками.

Раніше слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до колишнього міністра інфраструктури України запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 9 997 900 гривень. Про це повідомили у пресслужбі суду.

На підозрюваного покладено процесуальні обов’язки:

  • прибувати за першою вимогою до слідчого, прокурора, детектива та суду;
  • повідомляти слідчого, детектива, прокурора, суд про зміну місця проживання та місця роботи, виїзди за межі Києва та Київської області; 
  • утримуватися від спілкування з особами, указаними в ухвалі суду.

Термін дії обов’язків – до 16 травня 2023 року включно.

Зазначимо, що Андрій Пивоварський не визнає інкриміноване йому діяння, пов’язане зі зловживанням посадовим становищем в ході розподілу корабельного збору. За його словами, саме на Мінінфраструктури чинне законодавство покладає здійснення повноважень у сфері регулювання питань, пов‘язаних із визначенням та зміною порядку справляння портових зборів, у тому числі й корабельного збору.

“Наказ Мінінфраструктури, яким був змінений порядок розподілу коштів корабельного збору, був попередньо погоджений низкою міністерств та відомств, у тому числі дане питання було розглянуте та підтримане на засіданні Кабінету Міністрів України. Крім того, виданню наказу передувало його обговорення в Тарифній раді”, – вважає Пивоварський.

За його словами, заначенний документ був завізований Мін’юстом, а значить перевірений на відповідність чинному законодавству України.

22 лютого цього року НАБУ повідомило, що Андрія Пивоварського та його першого заступника підозрюють у зловживаннях, через які держава зазнала збитків на понад 30 млн доларів США. Дії ексчиновників кваліфіковані за ч.2 ст. 364 КК України. Оскільки місцеперебування першого ексзаступника не встановлено, про підозру йому повідомили у порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

За даними слідства, у липні 2015 року тогочасний міністр спільно зі своїм заступником (на той час також головою Тарифної ради Мінінфраструктури) забезпечили прийняття наказу, за яким корабельний збір із суден в морському порту Південний разом із ДП “АМПУ” почали стягувати й приватні компанії (у пропорції 50:50). Тоді як за законом стягнення такого збору є виключною прерогативою державного підприємства, як користувача акваторії порту, що належить державі.

Слідство встановило, що наказ ухвалили без належного економічного обґрунтування і всупереч зауваженням департаменту економіки та фінансів Мінінфраструктури та ДП “АМПУ”. При цьому одним із бенефіціарних власників згаданих приватних компаній виявилася особа, яку НАБУ і САП підозрюють у корупції в ПАТ «ДПЗКУ» і яка перебуває в розшуку та під санкціями РНБО.

“Розслідування зловживань в Мінінфраструктури детективи НАБУ розпочали восени 2019 року, для чого витребували матеріали з СБУ і Нацполіції, коли ті намагались закрити відповідні провадження. Відтоді НАБУ неодноразово зверталося до Кабінету Міністрів, Міністерства юстиції, Міністерства інфраструктури, ДП “АМПУ”, аби вони припинили дію незаконної схеми. Однак відомства не прислухались до аргументів бюро, не скасували протиправний наказ та не подали позови про повернення приватними компаніями безпідставно отриманих сум корабельного збору”, – зазначили в НАБУ.

За результатами експертизи, впродовж 2017-2021 рр. через незаконний наказ держава недоотримала понад 30 млн дол. США, які наразі й інкримінують підозрюваним. Проте слідство досліджує наслідки дії схеми й упродовж наступних періодів.

Фото: пресслужба порту Південний.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.