“Висадити десант – абсолютно нереально”. Голова розвідки та міністр інфраструктури про розблокування портів Одещини

Украина

Російська Федерація не зможе висадити десант на узбережжі Одещини після створення коридорів для вивозу українського зерна. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив керівник головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

“З військової точки зору загроз ми не бачимо, є пропрацьований фарватер, судна будуть рухатись виключно по цьому фарватеру, жодна ділянка узбережжя окрім заданого мною фарватеру не буде розміновуватись. Тобто, якщо хтось думає, що Росія зможе під приводом функціонування цього коридору висадити десант, то це абсолютно нереально. Крім того, берег вже захищають берегові ракетні комплекси, які роблять такі дії нереальними”, – зазначив Кирило Буданов.

За словами військового, під час переговорів представники Росії вимагали супроводжувати військовими кораблями конвої суден з українським зерном, оглядати території в акваторії Чорного моря. Жоден з цих пунктів не узгодили.

Розмінування портів

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков додав, через декілька днів три порти Одещини – “Чорноморськ”, “Одеса” та “Південний” – будуть технічно готові до експорту зерна.

“Ми цю умову підписуємо на наших умовах, тому що наша акваторія повністю контролюється нами. Ніякої зради, те, що там почались якісь публікації у соціальних мережах, нічого цього нема. Ніхто нічого не здає. Це важливо, тому що той врожай, який ми почали збирати, його вже через місяць не буде де зберігати”, – розповів Олександр Кубраков.

Дислокація російських кораблів

Міністр інфраструктури зазначив, що наразі російські кораблі перебувають переважно поблизу Кримського півострова та не наближаються до узбережжя Одещини.

“Після того, як Україна почала успішно застосовувати ракети “Нептун”, після того, як ми отримали ракети “Гарпун”, після того, як ми потопили декілька великих-невеликих кораблів Російської Федерації, вони майже не залишають кримську акваторію. Чому? Тому що вони розуміють, що як тільки вони наближаються на відстань, з якої влучають наші ракети, вони розуміють прекрасно який буде результат”, – додав Кубраков.

Значення для України та Світу

Розмінування портів та вивіз зерна принесуть Україні прямі валютні надходження і дозволять зміцнити економіку та армію, зазначив міністр інфраструктури. Також це стане вкладом у глобальну продовольчу безпеку та економіку світу.

“У першу чергу – це велика підтримка української економіки. Понад 20 млн тонн зерна вже лежить на складах ще з минулого року, новий врожай вже чекає на експорт. Якби команді президента не вдалося зрушити це питання з мертвої точки – українські аграрії поставили б під сумнів саму потребу сіяти поля на наступний рік”, – розповів Олександр Кубраков.

Угода діятиме протягом 120 днів із дня підписання, потім її зможуть продовжити.

Джерело: “Суспільне”.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.