Виплати військовим: які зміни готує влада найближчим часом

Украина

Питання щодо доплат українським військовослужбовцям найближчим часом може бути врегульовано. Робоча група Парламенту з представників різних фракцій підготувала відповідний новий законопроєкт.  Про це розповів заступник голови фінансового комітету парламенту Ярослав Железняк. За його словами, у Верховній Раді зареєстрований проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану” за №9342.  Ця ініціатива замінила поправки “про повернення 30 тис. грн” до законопроєкту №8312.

Яку пропонують фінансову винагороду для військових

Новий проєкт закону пропонує щомісячно виплачувати військовослужбовцям додаткову винагороду у розмірі 30-100 тис. грн. Зазначається, що сума пропорційно залежатиме від часу виконання бойових (спеціальних) завдань у порядку, розмірах та на умовах, встановлених Кабміном.

Доплати для військових, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво)

Документ передбачає доплати у сумі 6 000 грн для військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій, які зараховані у розпорядження командира під час тимчасової непридатності до служби.  Железняк підкреслив, тут важливо памʼятати, що під час лікування і два місяці до лікування — поранений одержує заробітну плату та винагороду, яку він одержував до цього (30-100 тис. грн).

Які виплати пропонують для курсантів та строковиків 

Даним документом передбачено додаткові виплати у розмірі 2 350 грн на місяць для курсантів.  Військовослужбовцям строкової служби обіцяють доплати у розмірі 6 000 грн на місяць пропорційно до часу проходження служби. Зазначимо, що наразі виплати строковикам складають всього 350-700 гривень на місяць. Також для інструкторів розмір додаткової винагороди визначають керівники сектору безпеки та оборони (10-30 тис. грн).

Які передбачені витрати бюджету

За оцінками Ярослава Железняка, витрати бюджету на такі виплати становитимуть до 10 млрд грн. До кінця цього року потрібно виділити 1,9 млрд грн без урахування доплати інструкторам. Однак нардеп припустив, що до проєкту закону подаватимуть зауваження, тому невідомо, коли його зможуть ухвалити.

Які ще зміни передбачені у даному проєкті закону 

В законопроєкті є норми, які не повʼязані з фінансуванням, але важливі. Так, його автори пропонують:

  • не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з-поміж призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки;
  • термін проходження базової військової підготовки не може бути меншим, ніж один місяць для мобілізованих громадян, які раніше не проходили військову службу;
  • під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки тривалістю 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше як 10 календарних днів.

Джерело: war.novyny.live.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.