В Україні змінили правила продажу квартир у новобудовах

Украина

3 січня Кабмін ухвалив рішення про внормування сфери будівництва в України, яке повинно сприяти реалізації іпотечної програми “єОселя” за допомогою затвердження мінімального розміру гарантійної частки будівництва. Про це повідомили в Мінекономіки. Відтак забудовники зможуть продавати квартири тільки після введення об’єкта в експлуатацію.

Мінімальний розмір гарантійної частки будівництва об’єктів, споруджених у майбутньому, становитиме 10% загальної площі для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова, 5%– для всіх інших населених пунктів країни. Ця частка обтяжуватиметься державою і перебуватиме в заставі до моменту повної здачі об’єкта.

Заступник міністра економіки Денис Кудін вважає, що таке рішення може позитивно вплинути на сферу первинної нерухомості та простимулювати роботу будівельної галузі, зокрема, воно:

  • змотивує забудовника завершити будівництво, щоб зняти обтяження й отримати прибуток;
  • надасть гарантії про завершення будівництва третім особам;
  • посприяє реалізації програми “єОселя”.

Рішення важливе також з огляду на запуск програми іпотечного кредитування “єОселя” на ринку первинної нерухомості. Адже для визначення банками ризиковості операції з видачі іпотеки об’єкт незавершеного будівництва має бути внесений до державного реєстру з визначенням відсутності обтяження щодо гарантійної частки”, – наголосив Кудін.

Нагадаємо, у 9 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав закон “Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому”, який, зокрема, запроваджує норму щодо гарантійної частки. Суть нововведення в тому, що речові права на частину площі нового об’єкта передаються державі, доки будинок не приймуть в експлуатацію. Обтяження речових прав на майбутні об’єкти нерухомості, включені до гарантійної частки, припиняються одночасно з прийняттям в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.

Нагадаємо, програма єОселя стартувала в жовтні 2022 року. На першому етапі іпотечний кредит під 3% можуть отримати військові, правоохоронці, педагогічні і медичні працівники, науковці. 

Джерело: apostrophe.ua

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.