Українцям “втюхують” підроблене вершкове масло: як обрати якісний продукт

Украина

В Україні у точках продажу продовжують виявляти фальсифікат молочної продукції, а саме вершкового масла. А перед новорічно-різдвяними святами українці почали у мережі ще більше скаржитися на підробки. Як обрати дійсно якісне вершкове масло, щоб вберегти не лише гроші, а й здоров’я розповідає “РБК-Україна”.

Яке масло є підробкою?

За статистикою, яка час від часу з’являється у різних ЗМІ, майже дві третини вершкового масла на ринку є фальсифікатом. Чи не найчастіше виробники грішать тим, що у їхній продукції сумарна масова частка тригліцеридів не відповідає нормативним показникам. Також масло деяких виробників не відповідає вимогам за фактичними мікробіологічними показниками. Швидше за все, кажуть експерти, причина цьому – порушення температурного режиму під час зберігання.

Справжнє вершкове масло – це виключно продукт з молока. І виготовляти його згідно з держстандартом в нашій країні дозволено лише чотирьох видів:

  • масло “екстра” з жирністю вище 80% жиру;
  • масло “селянське” з жирністю від 72,5% до 79% жиру;
  • масло “бутербродне”, яке містить від 65% до 71% жиру;
  • масло топлене.

Жирність у маслі досягається регулюванням вологи у ньому на етапі збійки (чим нижча волога в маслі – тим вищий жир).

Зіпсоване вершкове масло (фото: facebook.com/sluhi.online)

Як же правильно обрати якісне масло?

Якісне вершкове масло має бути однорідного кольору. Простіше кажучи, продукт не повинен містити білих або жовтих смуг. Хороше вершкове масло повинно бути щільним. А якщо розрізати його, то сам розріз – блискучим. Цікаво, що літнє масло відрізняється від зимового, адже в спекотну пору року корови переважно пасуться на луках і їдять свіжу траву, в якій більше вітамінів, у тому числі – бета-каротину. Таким чином, літнє молоко (а відповідно й масло) буде солодшим й матиме жовтіший відтінок.

Справжнє масло практично не має запаху. Якщо воно пахне сильно (навіть приємно), то будьте певні: його виготовили за допомогою замінників смаку та ароматизаторів. Якісне масло насправді доволі швидко псується, змінюючи як колір, так і запах. Справжнє вершкове масло може зберігатися поза морозильною камерою лише від 10 до 20 днів. Тому, якщо продукт пролежав у холодильнику місяць і не змінив запаху й кольору – то перед вами на 99% фальсифікат.

Справжнє якісне масло містить на упаковці позначку ДСТУ 4399:2005. Масло з натурального коров’ячого молока не кришиться, якщо ви його відрізаєте і намазуєте на хліб.

У чому користь вершкового масла?

Натуральне вершкове масло містить велику кількість вітамінів А і Е. Також цей молочний продукт наділений усією групою вітаміну В, D, PP, які відповідають за зір, імунітет, стан шкіри, волосся, нігтів, зубів, кісток та навіть м’язів. Крім того, масло нормалізує травлення, лікує окремі шкірні ураження та містить протипухлинні властивості. Однак зловживати вершковим маслом лікарі не рекомендують: через його надмірне споживання можна отримати ожиріння.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.