Ціни на овочі б’ють рекорди в Україні: що буде в дефіциті

Украина

В Україні в останні тижні б’ють історичні рекорди ціни на сезонні овочі — у першу чергу на цибулю та пасльонові. Цибуля подорожчала на понад 300%, порівняно з торішньою ціною у вересні 2021-го. Різко зросли в ціні овочі, які імпортують замість херсонських пасльонових. На переконання експертів, передумов для здешевшання овочів сьогодні немає. Ціни на «критичні» овочі зростатимуть і далі. Водночас є низка культур, яка встановила й історичний мінімум.

«Щодо цін — тут фактор Херсону є надзвичайно важливим. Але Херсон — це передусім цибуля, кавуни, перець відкритого грунту. Також регіон має значний вплив на моркву. А томати тепличні, ті, що в магазинах, — це переважно Запорізька область, яка теж частково під окупацією. Тому тепличні овочі теж дорогі», — пояснив в коментарі  економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Окрім фактору тимчасової окупації південних районів, ціни підігрівають проблеми з логістикою та девальвація національної валюти.

Ціни на критичні овочі у вересні 2022 року

Найвищі темпи зростання за останні тижні продемонструвала цибуля, 35% якої вирощувала Херсонщина. За словами експертів, це рекордні ціни за всю історію незалежності. До того ж, з постачанням цибулі вже зараз дуже скрутно, бо навіть в країнах ЄС ціни на неї високі і зростають через посуху та поганий врожай.

«На початку війни з цибулею нас дуже виручили поляки, які завезли товар по 15 грн — тому в цей період ціни й не росли. Зараз поляки навіть для себе не можуть знайти продукцію через неврожай. Той рекордний рівень, який сьогодні взяла цибуля, на нашу думку, мав би вже зупинитись, але населення традиційно не може без неї. Тому рости ціна, може і не буде, але нема й передумов для зниження», — пояснив керівник проєктів АПК-інформ «Овочі та фрукти» Олександр Хорев.

Наразі цибуля й надалі залишається критичним продуктом, адже найближчі країни, які можуть допомогти з її імпортом, — центральна Азія (Узбекистан, Казахстан), звідки за нинішніх умов доправити товар, оминаючи Росію, не дуже просто. Також на очах різко дорожчає баклажан, томати та перець, які в основному імпортовані. У нас в теплицях не вирощують ці позиції, як в Європі, окрім помідора й огірка.

«Завозити овочі в Україну сьогодні — це дороге задоволення. Окрім воєнних дій, здорожчала більше, ніж вдвічі логістика: впливають і ціни на бензин і те, що доставки з Туреччини, Іспанії, Румунії через перевантажені гуманітаркою кордони забирають набагато більше часу. Також на цінах позначилася девальвація гривні і подальше знецінення валюти», — пояснив Хорев.

До критичних культур експерти відносять також моркву, 30% якої вироблялось на Херсонщині — саме тої, яку ми закладаємо в сховище і споживаємо до кінця сезону. Ситуацію може частково покращити урожай в інших регіонах, які навесні підхопили агро-ініціативу і висадили більше моркви та буряку.

Борщовий набір: які овочі будуть найбільш доступними

А от щодо картоплі, тут ситуація протилежна — ця культура традиційно вирощується в регіонах, вільних від прямих бойових дій: це Вінничина, Житомирщина, Київщина, частково Чернігівщина, Сумщина, Полтавщина, Черкащина і, звичайно, західні області. Саме тому зараз картопля демонструє найдешевші ціни для цього періоду.

«Гуртові ціни на картоплю сьогодні — 3-6 грн в закупці у фермера. Вона досягла свого мінімуму: її дешевше викинути в полі, ніж завезти машиною по 3 грн, щоб здати. На гуртових ринках ціна 8-11 грн, а в магазинах — 12 і вище. Порівняно цибулею по 30-35 грн, з картоплею взагалі проблем в цьому сезоні нема і не буде», — наголосив Хорев.

За словами експерта, вже другий сезон поспіль у нас вирощується пристойні обсяги картоплі, при чому 90% — у домашніх господарствах населення.

«Ми мали складний урок у 2019-му, коли індивідуальні господарства не виростили культуру і довелось завозити з Росії півмільйона тонн картоплі на сезон. Після цього уроку селяни набагато уважніше ставляться до картоплі. А як почались бойові дії, її намагались садити усі, хто міг, адже картопля у нас — як другий хліб», — додав фахівець.

У списку найдоступніших називають також і буряк: більшість регіонів посадили його вдосталь, тому він буде дешевим. У лютому-березні, за словами експерта, з буряком Україну дуже виручила Польща, для якої ця культура займає особливе місце у національній кухні.

Які будуть ціни на овочі восени-взимку 2022-2023

У найближчі тижні критичні овочі і далі зростатимуть в ціні. За словами Андрія Ярмака, «напруга спаде, але несильно». За його словами, навесні та взимку дорогими залишатимуться цибуля, капуста, морква, і традиційно тепличні культури.

«Нас чекає імпорт по цибулі і тепличних (помідор, перець, частково огірок), які ми завжди імпортували, починаючи з жовтня. По борщовому набору місцева продукція має впоратися з потребами ринку», — наголосив Ярмак.

На його думку, українці можуть впевнено розраховувати лише на те, що самі виростили в сезон. Оскільки на Херсон припадало 80% частки сезонних осініх овочів, ціни на ці продукти будуть високими, поки не закінчиться війна і не деокупують південні території. Прогнозують ціни на імпортовані овочі експерти неохоче — надто сильно вони залежать як від курсу долара, так і від розвитку воєнних дій.

«Якщо, скажімо, прилетить ракета у найбільше сховище, що буде далі з цінами і з постачанням продукції, — наразі незрозуміло. Більше того, незрозуміло, що буде з курсом долара, що напряму впливає на ціну, бо ми говоримо про імпорт. Коли в Європі з бензином було все гаразд, на турецький огірок-помідор розраховували 1 долар за кілограм. Але на початку року долар був по 25 грн, зараз 40 не менше, плюс логістика. Тому ціна росте вдвічі-втричі. Так що огірки-помідори в межах 100 грн — досить реальні ціни на імпорт у холодну пору, якщо ситуація залишатиметься така як зараз», — пояснив Хорев.

До того ж, за словами експертів, у наступному сезоні Україні слід вибудовувати нову стратегію імпорту, оскільки ключовими постачальниками по коренеплодах в України завжди були Росія і Білорусь. Відмовившись від них, слід розрахувати, з ким вигідно співпрацювати далі, адже ніхто в світі досі не готувався до того, що Україна купуватиме такі обсяги продукції. Нашими найближчими партнерами по імпорту фахівці називають Польщу, яка має весь комплект продуктів борщового набору, і Туреччину — країну №1 по тепличних овочах.

«Найбільше у нинішній ситуації отримають зиск турки, які розписали вже найближчі поставки на місяці вперед. У них тепер вся Європа замовляє, тому що на узбережжі Анталії цілий рік сонце, вони не тратять енергії на обігрів тепличних комплексів», — додав експерт.

Сезон 2022-2023: агро-продукція на експорт

Попри війну, в Україні спостерігається хороший урожай на яблука. Їх у цьому сезоні вистачить на внутрішнє споживання, і на експорт.

«Буде цілий рік наше яблуко: і в магазинах, на експорт. Якими шляхами доправлятимуть — це вже вирішуватимуть експортери. Швидше за все, через Румунію, або ж через Одесу перевозитимуть морем. Тоді повеземо в Емірати та країни Південної Азії, куди возили й раніше», — підсумував Хорев.

Джерело: thepage.ua.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.