Рада провалила голосування за вилучення у громад “військового” ПДФО

Украина

Верховна Рада відправила на повторне друге читання законопроєкт про вилучення з місцевих бюджетів надходжень від податку на доходи фізичних осіб, одержані військовими. Про це повідомив у Telegram нардеп Ярослав Железняк.

“Парламент не схвалив до другого читання законопроєкт №10037 щодо військового ПДФО та акцизу. За – лише 223 голосів”, – написав він.

Своєю чергою голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев написав: “Парламентарі вирішили, що бруківка і стадіони важливіші за дрони й зброю для армії. Політиканство та популізм перемогли державництво. Але ненадовго. Буде повторне друге”.

Податок на доходи фізичних осіб з основною ставкою 18% – головне джерело доходів місцевих бюджетів. Через повномасштабне вторгнення РФ зросла кількість військовослужбовців та їхні зарплати, що потягнуло за собою збільшення бюджетів громад і численні скандали з держзакупівлями. Уряд запропонував тимчасово вилучити “військовий” ПДФО з місцевих бюджетів і передати його до спеціального фонду держбюджету, з якого виділятимуть кошти на закупівлю дронів і боєприпасів.

У вересні 2023 року Кабінет міністрів запропонував тимчасово вилучити “військовий” ПДФО з місцевих бюджетів та передати його до спеціального фонду державного бюджету. За оцінкою уряду, це повинно було дати 120 млрд грн на закупівлю дронів і виробництво зброї. Під час розгляду в парламенті первинна пропозиція Кабінету міністрів була дещо змінена.

З 1 жовтня до 31 грудня 2023 року включно половина надходжень від “військового” ПДФО повинна була йти на дрони (13 млрд грн), половина – на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

З 1 січня 2024 року до кінця воєнного стану пропорція повинна була змінитися так:

  • 45% – на дрони (приблизно 43 млрд грн у 2024 році);
  • 45% – на розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43 млрд грн);
  • 10% – військовим частинам пропорційно до сплаченого ПДФО (10 млрд грн), але через державний бюджет, а не через місцеві.

Джерело: glavnoe.in.ua.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.