Обладнання, якого найбільше потребує енергосистема, навіть складно перевезти

Украина

Для стабільної роботи енергосистеми найбільше Україна потребує автотрансформаторів, однак їхнє виготовлення та доставка займає щонайменше півроку. Без цього обладнання будь-де та будь-коли може статися аварія. Про це в етері Громадського радіо заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

«Найбільш потрібний Україні тип обладнання називається «автотрансформатор». Ось такі автотрансформатори, на 330 і 750 кіловольтів, найбільш потрібні нам. Так от, трансформатор на 330 важить приблизно 300 тонн, а той, який на 700 — ще більше. І мало того, що його потрібно зробити, а найменший термін на його виготовлення у світі — це чотири місяці, (причому за такий термін беруться лише корейські або китайські компанії, європейські кажуть, що мінімум вісім місяців), так його потрібно ще два місяці везти», — зазначив експерт.

Він пояснив також, чому перевезення займає стільки часу:

«Це потрібно морем довезти до Польщі або до Румунії, а звідти в Україну. Уявіть, що цей «предмет», який важить 300 тонн, по багатьох мостах просто не може їхати, адже він його обвалить. Він навіть не усюди може їхати на спеціальній та дуже специфічній платформі. Більш того, буває так, що треба добудувати, наприклад, поворот, щоб цей автотрансформатор нормально проїхав по автодорозі. Тобто це дуже складна логістична задача».

Харченко уточнив, що Україна потребує десятки таких автотрансформаторів, велика частка з них вже замовлена.

«Поки це обладнання не доїде до України, гарантувати, що у нас буде стабільна ситуація, ми не можемо, це об’єктивно. Жоден інженер, жоден енергетик вам не скаже, що все нормально, все добре, все працює не хвилюйтесь… Хвилюйтесь! В будь-який момент може статися так, що в регіоні, де ви живете, доведеться повернути графік відключень», — попередив співрозмовник Громадського радіо.

Зазначимо, що вже частково відновлено електропостачання критичної інфраструктури Одеси. Про це повідомили в ДТЕК. Як зазначається, станом на 12:00 повністю заживлені всі лікарні, котельні, насосні станції та інша критична інфраструктура в Київському районі Одеси. Також критичну інфраструктуру частково вдалось заживити в Суворівському та Малиновському районах міста і в Одеському районі області. Енергетики планують повністю повернути світло всім жителям регіону (в тому числі Южненської ОТГ) до кінця сьогоднішнього дня (27 лютого).

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.