Фіндопомога від держави: хто з українців може оформити 10-16 тисяч гривень

Украина

В Україні роботодавці, які візьмуть до себе людей з інвалідністю, матимуть змогу отримати від держави від 10 до 16 тисяч гривень. Про це повідомили у Міністерстві економіки. Так, роботодавців хочуть заохотити працевлаштовувати до себе людей з інвалідністю та людей, які отримали фізичні вади внаслідок бойових дій. Раніше за працевлаштування вони отримували компенсацію 5-8 тисяч гривень, а зараз винагороду вирішили підняти. Окрім того, роботодавцям компенсують єдиний соціальний внесок.

Як зазначається, держава платить роботодавцям за створення доступних робочих місць (розширення дверей, встановлення пандусів тощо) та обладнання робочих місць для людей з інвалідністю. На додаток до цього в Мінекономіки анонсували грантові програми для ветеранів та їхніх сімей. Тобто українці, які брали участь у бойових діях, а також особи з інвалідністю зможуть отримати гранти на суму 250 000 гривень, 500 000 гривень та 1 мільйон гривень на відкриття власної справи.

Також влада підкоригувала правила виплати державної компенсації роботодавцям, які наймають на роботу внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Так, для бізнесу запровадили умову щодо тривалості працевлаштування переселенців. Роботодавці зобов’язані надавати роботу ВПО на період, який має бути удвічі довшим за термін гарантованих компенсаційних виплат. У разі порушення нового правила — гроші, виплачені працедавцеві, потрібно буде повернути державі.

При цьому роботодавцям також дали право на компенсацію витрат на підвищення кваліфікації чи професійну перепідготовку переселенців. Виплати будуть дійсними, якщо ВПО гарантуватимуть місце роботи не менше ніж на рік. Для отримання компенсації у 6,7 тис. грн в 2023 році за працевлаштування ВПО, передбачені такі умови:

  • роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;
  • подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік;
  • ВПО може бути працевлаштована на умовах, визначених цим Порядком, один раз.

Крім того, в Україні запровадять одноразову державну допомогу постраждалим громадянам від війни. Виплати передбачені у зв’язку з інвалідністю та в разі смерті.

Виплати зможуть отримати:

  • особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
  • працівники об’єктів критичної інфраструктури;
  • журналісти або члени їхніх родин.

Документ передбачає такі розміри виплат:

  • у разі загибелі особи, яка настала через поранення — 1 млн гривень;
  • у разі встановлення інвалідності І-ІІІ групи, що настала внаслідок поранення — 200-800 тис. гривень.

Джерело: economics.novyny.live.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.