Золоті сторінки історії ОПЗ: 100-мільйонна тонна відвантаженої продукції (фото)

Украина

18 лютого 2016 року цехом перевантаження карбаміду було відвантажено 100-мільйонну тонну продукції – пише пресслужба Одеського припортового заводу. Зробимо екскурс в історію. Отже, у січні 1979 року склади цеху прийняли продукцію, що прибула на завод залізницею. А через чотири місяці, а саме – 7 травня, до причалу №1 пришвартувався під навантаження теплохід «Семипалатинськ», який, як згадують перші працівники, вантажили місяць, під час цього налаштовуючи та налагоджуючи обладнання. Перші тисячі тонн карбаміду були відправлені на експорт. Зазначимо, що саме 7 травня 1979 року, колектив ЦПК вважає Днем народження цеху.

Обсяг відвантаженої продукції швидко зростав – 1981-го року за кордон пішла мільйонна тонна карбаміду, а 1982-го було вже подолано позначку у 2 млн тонн. А ось, ще одна цікава подія, пов’язана із становленням та розвитком цеху – 1992-й став для ЦПК рекордним. Протягом цього періоду було досягнуто максимальної продуктивності відвантаження – 5 023 570 тонн карбаміду на рік.  Обсяги тим часом були значні – до 2008-го ЦПК перевантажував не менше 3 мільйонів тонн карбаміду на рік, при цьому завжди ретельно дотримуючись вимог щодо якості продукції.

Не завжди все йшло за чітким планом. Так, бувало, що у складах накопичувалося до 80 тисяч тонн продукції, тобто вони були переповнені. Виникали перебої з постановкою під завантаження суден. Чекаючи на розвантаження, на заводі простоювали вагони. Але ж, у фахівців цеху завжди знаходилися шляхи вирішення складних ситуацій.

У штатному режимі, за добу розвантажувалося понад 300 вагонів (тобто близько 18 тис. тонн), а на судна (завдяки введенню в експлуатацію нового транспортного потоку, що включає суднонавантажувач (поз. 7.0) та транспортні галереї продуктивністю 1000 тонн/год.) доводилося відвантажувати за добу до 33,5 тисяч тонн. Загалом, за наявності власної продукції та достатньої кількості вагонів від постачальників, за середньої швидкості навантаження 1,5 тис. тонн на годину, силами ЦПК за зміну відвантажувалося до 12 тисяч тонн.

Перевантажувальний комплекс гарантував високу якість послуг із приймання, зберігання та навантаження продукції. Оновлювалося обладнання. У 2016 році діють усі три навантажувачі, у тому числі і новий – поз. 7.1, експлуатація якого розпочалася у 2015 році. На причалах впроваджено найбільш ефективне розміщення навантажувачів – по краях два тисячники, а в середині «роботяга» 500-тонник. Ця конфігурація стала більш ефективною та зручною, ніж була раніше.

За даними відділу збуту підприємства, 100-мільйонну тонну було відправлено «найбойовішим і найзаслуженішим навантажувачем» (поз.7.3) 18 лютого, між 6.00 та 7.00, до трюму судна ESPADON під панамським прапором, яке пішло з вантажем до Албанії.

За інформацією начальника цеху Д.В. Журбика, честь відвантажити «ювілейну» тонну, випала колективу зміни «В», очолюваної майстром С.О. Гришком, що включала технологів: операторів ДПУ О.О. Заваріна та О.Г. Іванера, операторів ТУ Є.В. Закржевського та А.С. Макарова, машиністів кратцера І.І. Челака та І.С. Малявко.

Публікація підготовлена за інформаційної підтримки музею ОПЗ.

Фото: архів ОПЗ.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.