В Україні повертають податки, штрафи та перевірки для ФОП

Украина

В Україні з 1 липня податки для ФОП повернуть до довоєнного рівня. Також поновляться перевірки та штрафи для підприємців. Ситуація з оподаткуванням ФОП у травні залишиться незмінною, а вже з другого півріччя очікується скасування пільгового податку. Голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики ВРУ Данило Гетьманцев заявив, що пільги, надані після початку повномасштабної війни, були тимчасовими. За словами народного депутата, пільговий податок відіграв свою роль, він мав тимчасовий характер і його слід скасувати, як і вимагав МВФ.

Таким чином, з 1 липня ФОП очікують наступні зміни:

  • скасують 2% податку для бізнесу з оборотом менше ніж 10 млрд грн;
  • повернуть документальні перевірки на територіях, де немає активних бойових дій;
  • повернуть штрафи за невиконання податкових зобов’язань.

Нагадаємо, які податки сплачують ФОП. Їх розмір залежить від групи, до якої належить підприємець:

  • 1 група: ЄСВ – 1474 грн та єдиний податок – 268,4 грн;
  • 2 група: ЄСВ – 1474 грн. та єдиний податок – 1340 грн;
  • 3 група: ЄСВ – 1474 грн та єдиний податок – 5% від доходу або 3%, якщо додатково сплачує ПДВ.

Штрафи за ведення бізнесу без його оформлення

Бухгалтер Михайло Смокович повідомив, що за незаконну підприємницьку діяльність в Україні передбачено покарання. Якщо вести господарську діяльність без реєстрації суб’єкта, можна отримати штраф від 17 до 85 тис. гривень. Українці без реєстрації ФОП не сплачують податки, що погіршує ситуацію. У випадку, якщо податковій службі стане відомо про незаконну діяльність, до вищезазначених штрафів доведеться доплатити 1,5% військового збору, 18% ПДФО та штраф за несвоєчасну сплату податку 20% за весь період роботи бізнесу.

В уряді вважають, що скасування пільгових умов оподаткування для ФОП та юридичних осіб допоможе додати у 2023 році до бюджету держави близько 8 млрд гривень.

Джерело: news.finance.ua.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

1 thought on “В Україні повертають податки, штрафи та перевірки для ФОП

  1. Вернули аресты по долгам в банках, вернули проверки и штрафы, полиция на дороге вообще ведёт себя как разбойники, ну так снимайте военное положение раз у нас все так замечательно в экономике.

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.