Україна готує план виключення РФ із “зернової угоди”

Украина

Україна буде готова продовжити експорт зерна через Чорне море в рамках плану “Б”, без участі Росії, якщо Москва вийде з поточної угоди про експорт зерна і вона розвалиться. Про це 2 червня заявив міністр аграрної політики України Микола Сольський, пише видання Reuters.

За його словами, РФ вже заблокувала використання головного чорноморського порту України – Південний та, незважаючи на угоду, дозволяє лише одному судну на день доставляти українське продовольство з нього до певних країн.

“Останні дії, які відбуваються там протягом вчорашнього, позавчорашнього, сьогоднішнього дня, більше говорять про те, що насправді лише юридично виглядає так, що цей коридор працює, а насправді там нічого особливого не відбувається”, — говорить Сольський.

Міністр заявив, якщо ситуація залишатиметься без змін й надалі, то «ми будемо готові до плану “Б”, який залежить від нас, залежить від ООН», а також додав, що “план Б… виключає четверту сторону (РФ) у цих відносинах”.

Сольський зазначив, що український уряд може запропонувати страхові гарантії для компаній-перевізників. Для цього вже створений спеціальний страховий фонд у розмірі близько $547 млн для компаній, чиї судна будуть заходити в українські чорноморські порти за новою угодою.

“Якщо нас повністю заблокують, а це вже майже сталося, то перевізники можуть йти цим коридором, маючи гарантоване страхування від нашого уряду”, — зазначив Сольський.

Він додав, що судновласники можуть бути «достатньо впевненими» в тому, що українські військові та ППО «можуть виконати свою роботу». Міністр додав, що Україна все ще сподівається, що нинішня «зернова угода» буде працювати, незважаючи на наявні труднощі, в той час як будь-який новий варіант потребуватиме нової угоди або нового формату.

“Оскільки з юридичної точки зору перший формат працює і у нас є на нього надія, ми будемо намагатися зробити так, щоб він працював, і вже, якщо нам нічого втрачати, то, очевидно, ми будемо обговорювати деталі плану “Б”, — сказав міністр.

Нагадаємо, ООН хоче провести переговори щодо розширення «зернової угоди», щоб включити до неї більше українських портів та інших вантажів.

Джерело: latifundist.com.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

5 thoughts on “Україна готує план виключення РФ із “зернової угоди”

  1. Якщо не доведи господь заводські кацапи дозволять транзит аміакопроводом кацапського аміаку з Тольятті-ОПЗ То цього фашисту путлєру і треба Взірве всю Одеську область А южне піде під воду або згорить Московським тварюкам ніякої прокачки Аміаку Аміакопроводом… Росіяни стратегічні вороги українського народу ГЕТЬ МОСКАЛІВ З УКРАЇНИ

    1. Олга, а чё ты молчишь за газопровод, через который кацапы качают газ в ес и Молдову? Что за двойные стандарты?

  2. Пригожин плюс Путлєр це стратегічні вороги українського народу Вони аферісти здатні на на все щоб захопить Україну і вбить побільще наших українських людей Тому наша влада повинна бути пильною щоб нас не обдурили російські вбивці ГЕТЬ РОСІЯН З УКРАЇНИ Бо росіяни стратегічні вороги українського народу

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.