У ЄС цього тижня очікують на домовленість про розблокування українських портів

Украина

У Європейському Союзі розраховують, що чотиристоронні переговори у Стамбулі про деблокаду портів України завершаться цього тижня укладенням угоди. Про це сказав голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель в понеділок перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє Цензор.НЕТ.

«Я сподіваюсь, що цього тижня вдасться досягти домовленості про розблокування Одеси та інших українських портів. Від цієї угоди залежать життя тисяч, десятків тисяч людей. Це не дипломатична гра. Для багатьох це питання життя і смерті», – сказав він.

Якщо домовленість зірветься, додав Боррель, доведеться констатувати, що Росія продовжує використовувати зброю як їжу, ігноруючи життя людей. Він наголосив, що Україна та Євросоюз роблять усе можливе, щоб вивезти зерно іншими шляхами, але цього недостатньо. За даними українського Міністерства інфраструктури, у червні експорт досяг 2,5 млн тонн агропродукції, це у кілька разів менше, ніж треба. 

Як повідомлялося раніше, внаслідок російської агресії в Україні виявилося заблоковано понад 20 мільйонів тонн зерна, призначеного на експорт, зокрема у рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН. Це поставило під загрозу голоду найбільш вразливі країни світу. ЄС організував «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна суходолом, автомобільним та залізничним транспортом, а також внутрішніми водними шляхами, але це дозволяє лише частково вирішити проблему. Наразі у Туреччині за участю ООН відбуваються переговори щодо можливих шляхів виходу із ситуації.

Фото: архів.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.