Ситуація з роботою “зернового коридору” продовжує погіршуватися, – УКАБ

Украина

За 37-й тиждень роботи “зернового коридору” (з 10 по 16 квітня) через морські порти Одеської області було експортовано 702,3 тис. тонн агропромислової продукції, що на 7% більше, ніж тижнем раніше. Про це йдеться у повідомленні асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ), передають Українськi Новини. При цьому кількість кораблів, що були завантажені за цей тиждень, становила лише 14 одиниць, що на 2 судна менше показника попереднього тижня. Зазначається, що фактично збільшення відвантажень вдалося досягти за рахунок збільшення тонажності суден.

“Ситуація з роботою “зернового коридору” продовжує погіршуватися. У вівторок 11 квітня 2023 року інспекція суден російською стороною була призупинена, такі ж дії знову повторилися в понеділок 17 квітня 2023 року. Робота “зернового коридору” знаходиться під загрозою зриву”, – йдеться в повідомленні.

Найбільше на минулому тижні “зерновим коридором” було експортовано кукурудзи (56% експорту за цей період), пшениці (18%), макухи соняшникової (14%). Українська продукція попрямувала в країни Азії (Китай, Бангладеш, Індія та інші), Європи (Іспанія, Португалія та Італія) та Африки (Єгипет). Всього з початку роботи “зернового коридору” (з 1 серпня 2022 року по 16 квітня 2023 року) було експортовано 28,1 млн тонн агропродукції.

Раніше повідомлялося, що держава-агресор Росія заблокувала 50 суден з українським зерном у Чорному морі. Про це у своєму Twitter-акаунті 17 квітня повідомив глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель. Він зазначив, що наслідки російської агресії проти України негативно впливають на ситуацію у світі.

“Наслідки війни зачіпають усіх нас. Росія вкотре блокує у Чорному морі 50 суден із гостро необхідним зерном. ЄС підтримує зусилля ООН і продовжуватиме сприяти експорту через дороги солідарності ЄС, які доставили у світ 25 мільярдів тонн зерна”, – підкреслив глава європейської дипломатії.

У вівторок, 18 квітня, віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков на запрошення турецького міністра оборони Хулусі Акара відвідає Туреччину. Про це повідомило Міноборони Туреччини. Під час візиту сторони обговорять «зернову угоду», яку намагається зірвати Росія, блокуючи інспекції суден в територіальних водах Туреччини.

Джерело: “Українські новини”.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.