Прожитковий мінімум зросте, аліменти теж: на які суми очікувати у 2024 році

Украина

Відомо, що прожитковий мінімум в Україні впливає на більшість соціальних виплат. Не виняток й розмір аліментів. Відтак у 2024 році суми аліментів зміняться, адже прожитковий мінімум зріс. У бюджеті на наступний рік уряд заклав прожитковий мінімум на рівні 2 930 гривень, збільшивши суму на 331 гривню порівняно з минулим роком. Відповідно до цього суми для деяких груп населення зміняться.

Мінімальний розмір аліментів

Ця сума не може бути меншою, ніж 50% від прожиткового мінімуму. Крім того, на суму впливає ще й вік дитини. Згідно з цим розміри аліментів на 2024 рік виглядатимуть так:

  • на дітей до 6 років – 1 281 гривня. Торік ця сума становила 1 136 гривень.
  • на дітей від 6 до 18 років – 1 598 гривень. У 2023 році це було на рівні 1 416,5 гривні.

Максимальний розмір аліментів

Цей розмір становить 10 прожиткових мінімумів на дитину. Відтак один із батьків повинен платити на дитину до 6 років у 2024 році – 25 630 гривень, а на дитину від 6 до 18 років – 31 960 гривень.

Аліменти на дитину після 18 років

Один із батьків може продовжувати виплачувати аліменти й після 18 років. Йдеться за випадки, коли дитина починає навчання. Кошти матір чи батько сплачує до того моменту, поки триває навчання – не довше, ніж до 23 років. Розрахувати розмір таких аліментів можна, враховуючи вік дитини, кількість дітей та розмір доходу батька чи матері, що сплачують виплати:

  • на одну дитину — 1/4 від доходу;
  • на двох дітей — 1/3 від доходу;
  • на трьох і більше дітей — 1/2 від доходу.

Серед факторів, які враховуються у суді під час нарахування аліментів, є стан здоров’я та матеріальний стан дитини та платника аліментів, наявність у платника інших дітей та непрацездатних родичів, права власності платника (нерухомість, автомобіль тощо), крім того, витрати й доходи платника.

Яке покарання можна отримати за несплату

В Україні передбачена відповідальність за несплату аліментів. Це цивільна, адміністративна (суспільно корисні роботи, обмеження у праві виїзду за кордон, керуванні автомобілем, користування зброєю та полювання) та кримінальна відповідальність (громадські роботи, домашній арешт та обмеження волі до 2 років).

  • Обмеження виїзду за кордон;

Ця заборона передбачена для тих, хто не сплачує аліменти понад 6 місяців. Зняти її можна лише у разі погашення заборгованості.

  • Обмеження в керуванні автомобілем;

Після цієї заборони батько чи матір не зможуть кермувати будь-якими механічними транспортними засобами.

Чи на достатньому рівні прожитковий мінімум

Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський пояснив, що підвищення на 2024 рік розміру прожиткового рівня не може вирішити усіх соціальних потреб. За його словами, він не є достатнім через рівень інфляції в Україні, яка торік була на рівні 30%, а цього року трішки менше.

“Зрозуміло, що підвищення прожиткового мінімуму на 300 з копійками гривень, не розв’яже соціальні проблеми різних категорій населення. Треба виходити з того, що в країні війна і уряд, з того, що є, вираховує штучно відверто занижені соціальні показники в державний бюджет”, – Андрій Павловський.

В Україні раніше підвищували рівень прожиткового мінімуму двічі на рік: 1 січня та 1 липня. Але у бюджеті на 2024 рік вказана тільки одна сума. Павловський додає, що соціальні видатки зараз – це допомога міжнародних партнерів. Через це влада намагається “затягнути паски”, щоб коштів вистачило для усіх.

Джерело: “24 канал”.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

2 thoughts on “Прожитковий мінімум зросте, аліменти теж: на які суми очікувати у 2024 році

  1. Вы сваливаете страну в яму и совсем не понимаете что происходит с людьми, такое чувство что цель каждого чиновника ещё и квартир набрать неплатежеспособного населения

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.