Одещина може забути про курортний сезон на рік – експерт

Украина

Купатися та вживати в їжу морські продукти, які виловлені у Чорному морі після підриву Каховської ГЕС, буде небезпечно як мінімум рік. Про це під час брифінгу в Media Center Odesa розповів директор Українського національного центру екології моря Віктор Коморін. Одна з головних проблем, яка виникла через підрив дамби Каховської ГЕС – це занижена солоність води у Чорному морі, що “повністю переформатує екосистему”.

Проблема не в тому, що риба почне втікати від такої води. Більш ймовірно, що ті ж самі бички, зазнають великих втрат. І це пов’язано не тільки з прісною водою і токсичними речовинами. Це буде комплексна проблема. Можуть загинути великі площі мідій”, – зазначив вчений.

На його думку, наслідки підриву дамби країни Чорноморського басейну будуть відчувати ще не один рік. За словами Коморіна, деякі токсини в воді можуть розкладатися протягом 30 років та при потраплянні в морське довкілля вони будуть накопичуватися в організмах та на дні моря.

Токсичні речовини будуть накопичуватися і в організмах, і на морському дні. Через місяць-два ситуація поліпшиться, але восени ми побачимо, що через шторми ці частки піднімуться з дна. Це так зване вторинне забруднення. На рік ми відрізані від курортного сезону. Не рекомендую купатися, рибалити та вживати морепродукти, – зазначив Коморін.

Він також додав, що зараз одне з головних завдань вчених – вийти в море та зібрати додаткові дані, щоб зрозуміти, як змінюється ситуація з забрудненням і як змінюється біорізноманіття. Зараз ця можливість обговорюється з військовими.

Отримавши такі дані, ми зможемо закласти їх у математичну модель і спрогнозувати зміни у середньостроковій та довгостроковій перспективі. Через 1-2 дні ця забруднена вода дістанеться узбережжя Болгарії та Румунії, вони відучують майже такі ж самі наслідки. І нам вже зараз потрібно обговорити, що можна втілити на міжнародному рівні”, – додав вчений.

Джерело: УСІ.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

4 thoughts on “Одещина може забути про курортний сезон на рік – експерт

    1. Яло, тебе главврач запретил пользоваться интернетом. Почему нарушаете режим!?

  1. А , то , что канализационное озеро , находящееся возле бывшего кафе парус , никого не волнует в Южном ? При малейшем дожде ,стекает в море … Правдолюбы , депутаты , экологи ….где вы ? …

  2. Статья полнейший бред и скорее всего заказуха. Такие страшные токсины, что одесские коммунальщики уже убирают мусор с пляжей, но не в Южном, у нас страшные мины, токсины и медузы как арбузы. Как “ученый” может рассуждать о наличии токсинов в донных отложениях, если у него нет вообще НИКАКИХ образцов!!! Каждый год с полей огромное количество химии смывается в море ливневыми дождями и ничего никого не волнуют токсины, но тогда ведь не будет пляжного сезона, хотя и во время карантина пляжи забиты были и ковид “временно” не работал до 1 сентября.

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.