Коли цьогоріч в Україні відзначають Водохреще: нова дата

Украина

В 2024 році через перехід на новоюліанський календар дата Водохреща в Україні змінилась. На новий календар перейшли ПЦУ та УГКЦ з 1 вересня 2023 року.  Тож тепер Хрещення більше не відзначатимуть 19 січня. Свято Хрещення Господнє цьогоріч ми відзначатимемо на 13 днів раніше, ніж до цього, тобто 6 січня (субота).

Водохреще — одне з найважливіших у році православних свят, яке завершує різдвяний період. В цей день згадують хрещення Ісуса Христа в річці Йордан та його явлення народу як Спасителя. На Водохреще в українців прийнято вирізати ополонку у формі хреста в льоді на водоймах. Священики освячують воду на річках і озерах, після чого віруючі поринають у воду, наслідуючи Христа. Також з освячених ополонок набирають воду, вірячи, що вона має цілющу і очищувальну силу.

Медики рекомендують починати підготовку до купання заздалегідь. Щонайменше за кілька днів почати обтирати тіло холодною водою або приймати швидкий холодний душ. Також медики не радять брати участь в обряді людям, які мають цього дня підвищену температуру, страждають від підвищеного чи зниженого артеріального тиску, хвороб серця та судин, інших хронічних хвороб.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

8 thoughts on “Коли цьогоріч в Україні відзначають Водохреще: нова дата

  1. Вы отмечайте когда хотите, но только 19 января вода меняет свою молекулярную структуру. Так что, я 19 января буду святить воду и купаться.

  2. Почему тогда в Израиле, на родине Христа, Крещение празднуют с 18 на 19 января? Неужели они не в курсе, что надо как в Украине праздновать 6 января???

      1. Во второй главе своего Евангелия Матфей так говорит : Иисус родился в Вифлееме Иудейском во дни царя Ирода

  3. В Вифлееме, где родился Иисус Христос, сегодня отмечают Рождество. Они что, не в курсе что нужно отмечать как приказал Зеленский?

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.