З квітня деякі ліки продаватимуть лише за е-рецептами (список препаратів)

Украина

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України з квітня запускає третій етап впровадження електронних рецептів на ліки. З 1 квітня під заборону потрапляють більшість протизастудних засобів, деякі вітаміни, жарознижувальні та знеболювальні. У МОЗ зазначають, що е-рецепт спростить процес призначення ліків, зробить його ефективнішим та сучасним, а також дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків у аптеках. Рішення буде впроваджуватися поступово: за відсутності світла чи звʼязку у медичному закладі, лікар, як і раніше, може виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.

До рецептурних препаратів належать:

  • антибіотики;
  • протисудомні;
  • гормональні (у тому числі й протизаплідні, навіть екстрені);
  • для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні;
  • деякі вітаміни;
  • кроворозріджувальні;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі знеболювальні, жарознижувальні, антигістамінні та протизастудні.

Які ліки будуть відпускатися за рецептом з 1 квітня

Ліки за рецептом – це лікарські засоби, які відпускаються виключно за призначенням лікаря і призначаються на спеціальних рецептурних бланках. З 1 квітня по рецепту будуть відпускатися:

  • Знеболюючі та жарознижуючі

Всі знеболюючі на основі парацетамолу та ібупрофену продаватимуться без рецепта.

Анальгін – можна буде купити без рецепта тільки упаковку на 10 таблеток, упаковка на 100 таблеток і анальгін в ампулах – тільки за рецептом.

Ношпа і Спазмалгон – таблетки без рецепта, ампули – за рецептом.

Німесил і його аналоги – за рецептом.

  • Ліки проти кашлю

Більшість сиропів і таблеток від кашлю – такі, як Мукалтин, ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща тощо – продаватимуться без рецепта. Всі кодеїновмісні препарати і ліки на основі сальбутамолу (його використовують для інгаляцій) – за рецептом. Більшість препаратів для інгаляцій, в тому числі Беродуал – за рецептом.

  • Ліки проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань

Популярні засоби для зниження тиску – Каптоприл, Каптопрес, Бісопролол – тільки за рецептом. Сечогінні препарати Фуросемід і діакарб – за рецептом. Краплі Корвалол і Валокордин – без рецепта тільки в маленьких флаконах, флакони по 50 мл – за рецептом. Препарати для розрідження крові – Магнікор, Кардіомагніл – без рецепта тільки маленькі упаковки, якщо упаковка на 100 таблеток – тільки за рецептом.

  • Гормональні препарати

Всі гормональні препарати – відпускаються тільки за рецептом. Це ж стосується і гормональних контрацептивів, в тому числі й препарату екстреної контрацепції Постинор. Рецепт також буде потрібен на деякі гормональні мазі і креми, наприклад, на Момедерм.

  • Антигістамінні (протиалергічні) препарати

Діазолін, Лоратадин, Супрастин і т. д. залишаються у вільному доступі, але Супрастин в ампулах буде тільки за рецептом. Крім цього, етиловий спирт може продаватися без рецепта в маленьких флаконах, 100 г спирту – тільки за рецептом. Відзначимо, що якщо пацієнт приймає ліки постійно, то лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно.

Щоб дізнатися, рецептурні ліки чи ні, можна подивитися в їхній інструкції – про це написано в кінці. Або ж перевірити онлайн Державний реєстр лікарських засобів – у ньому є список всіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів та вказано, які відпускаються без рецепта, а які – тільки за рецептом. 

Як отримати е-рецепт

Виписати електронний рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей у державних та приватних клініках, навіть лікарі-ФОПи. Декларація для цього не потрібна. Щоб отримати е-рецепт, необхідно звернутися на огляд до лікаря. В документі лікар вказує не конкретний препарат, а активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків. Рецепт лікар надсилає пацієнтові. Там вказано код, який треба буде назвати фармацевтові в аптеці. Використати його можна лише раз.

У разі тривалого лікування за хронічних захворювань або ж за потреби продовжити лікування чи профілактику повторний електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до сімейного лікаря дистанційно. Для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксоване перше призначення від лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у смартфоні. Якщо телефону немає, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам’ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці.

Що відомо про впровадження е-рецептів

З 1 серпня 2022 року МОЗ почало впроваджувати електронний рецепт на антибіотики. Така можливість є доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). З 1 листопада в Україні запровадили електронний рецепт на ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини. Такий рецепт дійсний 10 діб.

Джерело: “Суспільне”, УНІАН.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

1 thought on “З квітня деякі ліки продаватимуть лише за е-рецептами (список препаратів)

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.