У Кабміні попередили про можливі затримки пенсій та зарплат

Украина

В Україні, ймовірно, доведеться відкласти виплату пенсій та зарплат державним службовцям. Це станеться, якщо ЄС і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку наступного року. Про це повідомила перша віце-прем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко у коментарі Financial Times. Дефіцит зовнішньої підтримки підштовхне українську економіку назад до режиму «виживання», хоча вона почала відновлення у 2023 році з зростанням ВВП, за оцінками МВФ, у 4,5 %, пояснила вона.

Наступного року Україні знадобиться 37 млрд доларів зовнішньої підтримки. Запит президента США Джо Байдена на 60 млрд доларів наразі залишається у «глухому куті» в Конгресі, а пакет підтримки ЄС на 50 млрд євро заблокований через вето Угорщини. Свириденко сподівається, що ЄС схвалить допомогу Україні в лютому та надасть кошти до кінця березня.

З вересня Україна намагається заощадити гроші та змінити пріоритети видатків – Кабмін вже збільшив податок на прибутки банків, а податки на доходи фізичних осіб з військових тепер йтимуть до центрального бюджету. Але цього не досить, зазначає Свириденко, адже пріоритетом для України буде оборона та обслуговування боргу.

Україні, можливо, доведеться затримати виплату заробітної плати для 500 тисяч державних службовців і 1,4 млн вчителів, а також виплати 10 млн пенсіонерів, якщо Захід не дасть гроші, пояснила вона. Деякі західні офіційні особи кажуть, що Україна зможе утримувати бюджет без допомоги Заходу протягом кількох місяців, але такий підхід може призвести до інфляції та підірвати фінансову стабільність.

Віце-прем’єрка зазначила, що за перші 11 місяців 2023 року Київ зібрав податків на 4,4 млрд доларів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Стійке відновлення було необхідним для заохочення українських біженців повернутися додому, адже Україна відчуває нестачу робочої сили в багатьох секторах попри те, що рівень безробіття оцінюється у 18,9%.

З огляду на те, що українські експортні маршрути обмежені війною, а кордон з Польщею блокується, стратегія уряду полягає в тому, щоб сприяти експорту більш цінних перероблених і промислових товарів, а не сировини. Новий уряд Польщі Свириденко закликала припинити блокування українських прикордонних переходів, адже через польські протести українські експортери втратили 160 млн доларів, а імпортери – 700 млн доларів.

Восени український бюджет отримав $1,2 мільярда грантових коштів від Сполучених Штатів Америки та $15 мільйонів – від Фінляндії. Гроші підуть на фінансування субсидій, пенсій і зарплат бюджетників. Крім того, США надали Україні грант у розмірі $1,25 млрд на зарплати й пенсії.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

9 thoughts on “У Кабміні попередили про можливі затримки пенсій та зарплат

  1. Не видавати тим в кого високі зарплати та пенсії.У них є заощадження.Таку неефективну владу мародерів геть.

    1. Это, как это?
      “Оля”, она же “Галина”, она же “Дім”, прямо как тот Змей Горыныч, “о трёх головах”, под каждой статьёй строчит комментарии, учит всех поголовно жизни, наверное очень умной себя считает и вдруг….. “на халяву” “жрёт во второй школе”! Ой-ой-ой! Как говорят некоторые из наших западных партнёров: “Если ты умный(ная), то почему ты бедный(ная)?!” Лучше бы работу себе нашла, чем без толку на сайтах зависать!

  2. Все эти цифры абсолютное враньё. У вас помощь исчезает миллиардами, безработица охренительная потому что закрывается все, а беженцы никогда не вернутся, вы привели своими неумелыми действиями страну к катастрофе. Перестанете платить пенсии и зарплату бюджетникам, это и будет конец.

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.