Розвиток громад і реформа децентралізації: Шмигаль анонсував важливі рішення

Украина

У середу, 13 березня, під час наради урядовців із представниками профільного міністерства та комітету Верховної Ради обговорили  питання розвитку громад і продовження реформи децентралізації. Найближчим часом готується оновлення державної стратегії щодо цього. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у своїх соціальних мережах.

За його словами, представники Мінвідновлення поінформували, що найближчим часом готується оновлення Державної стратегії регіонального розвитку до 2027 року. Зокрема, закладуть підхід, який забезпечить ефективну підтримку територій.

Підвищуємо спроможність громад задля міцності та розвитку держави, а також для нашої подальшої інтеграції в Європейський Союз, — наголосив Шмигаль.

Упродовж 2023 року команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України активно працювала над реалізацією реформи місцевого самоврядування з урахуванням умов воєнного часу та наслідків повномасштабної війни.

Раніше заступниця міністра Олександра Азархіна зазначала, що бачення реформи міністерство сформувало в плані заходів на 2024-2027 роки. Він містить дев’ять конкретних завдань для подальшої реалізації реформ:

  • переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу;
  • відновлення діяльності органів місцевого самоврядування та виконавчої влади на деокупованих територіях;
  • розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та виконавчої влади за принципом субсидіарності (всі проблеми, які можуть ефективно вирішуватися на місцях, повинні перебувати в компетенції муніципальних органів як найбільш близьких до населення);
  •  посилення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування;
  • формування професійної конкурентної служби в органах місцевого самоврядування;
  • створення механізмів для залучення мешканців до ухвалення управлінських рішень на місцях, розвиток форм прямого народовладдя;
  • посилення інституційної спроможності асоціацій органів місцевого самоврядування;
  • закріплення результатів реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Конституції України.

“Нова візія враховує як актуальні виклики повномасштабної війни, так і вимоги до України як кандидата на вступ до ЄС. Завдання визначені в співпраці з експертним середовищем і представниками органів місцевого самоврядування під час низки широких публічних консультацій”, — зазначила Азархіна.

Джерело: trueua.info.

Использование материалов разрешается только при условии наличия прямой ссылки на адрес материала на сайте www.yuzhny.info.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и наш аккаунт в Instagram - будьте всегда в курсе наших новостей

Интересные публикации по этой теме:

Залишити відповідь

Не пишите глупости, пожалуйста.